A Review Of solunum yetmezliği
Wiki Article
Solunum yetmezliği tanısı, bir dizi check ve muayene sonucu konulabilir. Bu testler ve muayeneler şunları içerebilir:
İşverenin Acıbadem ile anlaşması olması halinde alınan sağlık hizmetleri kapsamında onay ve faturalama işlemlerinin tamamlanabilmesi adına kişisel verilerin işverene aktarılmasına;
Tanı • Arter kan gazları analizi : • Solunum yetmezliği tanısı ve şiddetinin belirlenmesi • SY nin takibi için bazen sık tekrarı gerekebilir • Heparinli enjektörle alınan kanda pH, PaO2, PaCO2, HCO3 değerlendirilir • Arteriyel kateterizasyon veya pulse oksimetre ile takip
Ventilasyon genellikle solunum bozuklukları durumunda kullanılırken, oksijen uygulaması genellikle akciğer yetmezliğinde hastalığın neden olduğu oksijen eksikliğini telafi etmek için kullanılır.
Astım atağında en vazgeçilmez tedavilerden biri oksijen uygulamasıdır. Acil bakım için başvuran hastalarda hipoksi geliştiği düşünülerek oksijen verilmeye başlanmalıdır. Kullanılan maskenin geri solumasız olması ve rezervuarlı olması önerilir.
Solunum yetmezliği ilerledikçe, hasta daha fazla oksijen ihtiyacı duyar ve solunum hızı ve derinliği artar.
Solunum yetmezliği, akciğerlerin kana oksijen yüklemesinde veya karbondioksiti çıkarmasında yaşadvertığı aksaklık sürecini tanımlar. Kanda oksijen miktarının azalması veya karbondioksit solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir miktarının artması ile karakterizedir.
yolunu tıkaması C ) Başın arkaya giderek soluk yolunu tıkaması D ) Bilincin kaybolması sonucu vücudun kasılması < Önceki Soru Sonraki Soru > Solunum zorluğu olan kişiye aşağıdakilerden
Hastanın durumuna göre farklı tedavi planları oluşturulmakta ve solunum yetmezliğine neden olan hastalık tedavi edilmektedir. Bunun için öncelikle hastaların sigarayı bırakması ve toksin madde solunması gereken işlerden ayrılması gerekmektedir.
Eğer kişi sigara içiyorsa, sigara kullanımı bırakması gerekmektedir. Bunun dışında hava yolu tıkanıklığını en aza indirecek ilaçlar kullanılabilir, oksijen seviyeleri düşük hastalara oksijen tedavisi yapılabilir, non – invazif ventilasyon ve mekanik ventilasyon gibi uygulamalar yapılabilir.
Akut solunum yetmezliği, kritik durumdaki hastaların yoğun bakım ünitesine yatırılmasının solunum yetmezliği nedir yaygın nedenlerinden biridir. Yoğun bakım ünitesinde uzun süreli yatış gerekse de bazı hastalar için bu süre daha kısa olabilir.
Bu hastalıklar, akciğerlerde hava akışını sınırlayarak oksijen alışverişini engeller ve karbondioksit atımını zorlaştırır.
Omurga ile alakalı sorunlar, örneğin; omurgada eğri, omurgada oluşan eğriler nefes alma konusunda destek sağlayan kasları ve solunum yetmezliği nedir kemikleri etkiler.
Solunum yetmezliğinde ilk etkilenen organlar, durumun altında yatan nedene bağlıdır. Ancak akciğerler vücuttaki gaz değişiminden sorumlu oldukları için solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır.